Važno:Bez publike na utakmicama svih kategorija...

U CILJU PREVENCIJE DALJEG ŠIRENJA KORONA VIRUSA,VLADA REPUBLIKE SRBIJE JE NA DANAŠNJOJ SEDNICI DONELA ODLUKU DA SE SVE UTAKMICE U ZEMLJI OD SADA  IGRAJU BEZ PRISUSTVA PUBLIKE.

S TIM U VEZI,FS REGION ZAPADNE SRBIJE JE DONEO ODLUKU DA SE SVE UTAKMICE NA TERITORIJI FSR ZAPADNE SRBIJE  IGRAJU BEZ PRISUSTVA PUBLIKE.

OVA ODLUKA SE ODNOSI I NA MEČEVE MLAĐIH KATEGORIJA.


SIMPTOMI KORONA VIRUSA I MERE ZAŠTITE

Razlike između korona virusa i virusa gripa.

Infekcije korona virusom i grip imaju slične simptome koji otežavaju dijagnozu.
Glavni simptomi koronavirusne infekcije su groznica, temperatura koja postepeno raste, kašalj i otežano disanje, dok grip često prate i dodatni simptomi: bolovi u mišićima i grlu, curenje nosa ili začepljen nos, kijavica, upaljeno grlo, glavobolja, umor.
Ipak, korona virus se razvija postepeno, dok grip dolazi naglo i to je glavna razlika.
I prema rečima domaćih, ali i svetskih stručnjaka, korona virus počinje groznicom, praćenom suvim kašljem, a nakon nedelju dana dovodi do gubitka daha i onda je pacijentima potrebno bolničko lečenje.
Kako se prenosi korona virus?
Korona virus je respiratorni virus koji se prenosi sa čoveka na čoveka kapljično. To znači da se infekcija prenosi kapima koje bolesna osoba ispušta u vazduh tokom kijanja, kašljanja i razgovora, a udiše ih druga osoba.
Ako kapljice koje sadrže virus dospeju na površinu ili se šire preko kontaminiranih ruku obolelih, neko drugi se takođe može zaraziti dodirivanjem tih površina, a zatim svog lica (oči, usta, nos).
Ručke na vratima, ručice vrata lifta, ograde na stepeništu, mesta za držanje u javnom prevozu su primeri površina koje mogu biti kontaminirane. Još nije jasno koliko dugo virus može da živi na tim površinama – satima ili danima, ali najbolje je izbegavati da dodirujete ove javne površine i pojačate higijenu ruku.
 
Kako da se zaštitite?
Pojačajte higijenu ruku: Perite ruke oko 20 sekundi toplom vodom ili koristite gel za dezinfikovanje.
 
Kašljite i kijajte u papirne maramice, ili u rukav.
 
Izbegavajte dodirivanje očiju, nosa i usana neopranim rukama.
 
Izbegavajte blizak kontakt sa svima koji pokazuju simptome respiratornih infekcija kao što su kašalj i kijanje. Takođe, izbegavanje boravka u prostorijama sa velikim brojem ljudi.